DNs konjunkturbarometer stiger kraftig for andre kvartal på rad. Nå er forventningene som før finanskrisen. Foto: CAN.

Hver tredje bedrift planlegger nå å øke antall ansatte, mens bare under én av ti vil si opp folk, viser undersøkelsen ifølge DN.no.

Forventningene er dermed på samme nivå som på forsommeren 2008, før finanskrisen slo til for fullt. Undersøkelsen er laget i samarbeid med analyse- og kommunikasjonsbyrået Perduco.

– Bedriftslederne har endret synet på fremtiden vesentlig det siste halve året. For andre kvartal på rad ser vi en kraftig økning i ledernes optimisme, og vi nærmer oss sakte, men sikkert gamle høyder når det gjelder fremtidstro, sier daglig leder i Perduco, Roy Eskild Banken.

Bedring over hele fjølen

Barometeret viser at optimismen øker i alle bransjer, med unntak av primærnæringene, der forventningene til så vel lønnsomhet som sysselsetting faller.

Størst ser optimismen ut til å være innen varehandel og i andre tjenesteytende næringer. I motsatt ende av skalaen ligger bygg og anlegg, men her er det likevel en kraftig økning både fra forrige kvartal og fra samme kvartal ifjor.

– DNs konjunkturbarometer viser at økonomien er i ferd med å finne fotfestet igjen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.

2.000 næringslivsledere er spurt i undersøkelsen.

Blant dem tror nær 60 prosent på økt omsetning og rundt 8 prosent på lavere omsetning.

– To mulige scenarier

Antall inkassokrav og konkurser har samtidig falt kraftig i tredje kvartal, ifølge en undersøkelse Lindorff har foretatt av alle aksjeselskaper, skriver Finansavisen. Det er første gang siden tredje kvartal 2005 at både antall konkurser og betalingsanmerkninger synker.

– Vi ser to mulige scenarier: Enten setter tidene seg som gode, og kredittutviklingen til norske selskaper fortsetter å bedre seg. Eller så får vi en dobbel dip i økonomien, og en ny runde med flere konkurser og mer mislighold, sier Nils Staib i Lindorff til avisen.