Annonse
Annonse

– De fleste tror det verste er over nå

Foto: OTD
Annonse

I dag sparkes Norges største årlige oljemesse, Offshore Technologies Days (OTD) i gang.

En samlet leverandørindustri opplever knalltøffe tider, men trekker til Sotra når messen går av stabelen i dag og i morgen.

– I tvil om hva vi kunne forvente

OTD-ledelsen er alltid spent på hvor mange som har budsjetter til å kjøpe stands og hvor mange besøkende som stiller. I år var spenningen ekstra stor, med tanke på alle kuttene bransjen har vært gjennom.

– Med 40.000 oppsagte i oljeindustrien var vi veldig i tvil om hva vi kunne forvente.

Det sier OTD-sjef Helge Keilen.    

– Allerede har vi mellom 4.000 og 5.000 forhåndspåmeldte og det peker mot en oppslutning på nærmere 15.000 besøkende. Hva vi vet er at den tradisjonelle Octoberfesten som arrangeres i kveld har fulle hus med nærmere 1500 deltagere, så det er ikke helt nattsvart i bransjen, påpeker han,

Har kommet gjennom kriser før

For to år siden var OTD i Bergen også, da med over 500 utstillere og boom. I år er dette tallet noe over 250, noe Keilen er tilfreds med.

– Nedgangen i bransjen påvirker selvsagt alle, men vi har selv i dette kriseåret klart å samle over 250 utstillere. Vi satser på at de og mange flere blir med oss videre til OTD 2017 i oktober i Stavanger. For øvrig har jeg jobbet i oljebransjen siden 1982 og dette er fjerde krisen jeg opplever. Alle tidligere kriser har syntes umulig å komme opp igjen fra, men vi har klart det hver eneste gang.

– Hvordan oppfatter du leverandørenes forventninger til 2017?

– I vår årlige OTD oljebransjeundersøkelse, som offentliggjøres senere i dag, sier i hvert fall at de fleste tror bransjen er over det verste nå. Men det gjenstår selvsagt å se.

Statsministeren åpner og blir intervjuet

Årets OTD satser enda hardere på Tech Talks, hvor kjente aktører i og rundt oljenæringen blir intervjuet på scenen foran publikum. I år kommer både Statsminister Erna Solberg, administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, og Statoils konserndirektør for sikkerhet og drift Anders Opedal på denne delen.

– Vi starter med et intervju med statsminister Erna Solberg, og det gleder i hvert fall jeg meg til. Hun og hennes regjering får gode score i vår undersøkelse. Det er 600 påmeldte til denne seansen som altså foregår i Sotra Arena etter at statsministeren har åpnet årets OTD.

Mer om undersøkelsen

Nesten 95 prosent av leverandørene som har svart på OTD-undersøkelsen tror omsetningen vil være stabil eller øke til neste år.

Det viser den årlige bransjeundersøkelsen utført i forbindelse med oljemessen OTD, som åpner i Bergen i dag.

Kun 5,3 prosent av de spurte selskapene tror de selv må gjennomføre permitteringer eller oppsigelser neste år.

94,7 prosent tror på stabil eller økt omsetning i 2017, sammenlignet med i år.

Men 2016 er et tøft år for oljeleverandørene. 40 prosent av selskapene oppgir at de i løpet av 2016 vil ha foretatt foretatt permitteringer eller oppsigelser.

omsetning-U

80,7 prosent forventer at dette året gir stabil eller lavere omsetning enn fjoråret. Kun en femtedel melder om økt omsetning i inneværende år.

Et stort flertall svarer nei på om de tror oljeprisen igjen vil bikke 100 dollar fatet innen år 2020:

OTD-U oljepris

otd rigg

Flere i bedriften som leser Sysla Offshore? Alle som leser mer enn et par saker i uken vil snart måtte betale for tilgang til innholdet vårt. Hvis du ønsker et gunstig tilbud på bedriftsabonnement på Sysla så send oss en epost.

 

Annonse
Annonse
Annonse
Siste nyheter fra nettverket