– De fleste tror det verste er over nå

Foto: OTD

I dag sparkes Norges største årlige oljemesse, Offshore Technologies Days (OTD) i gang.

En samlet leverandørindustri opplever knalltøffe tider, men trekker til Sotra når messen går av stabelen i dag og i morgen.

– I tvil om hva vi kunne forvente

OTD-ledelsen er alltid spent på hvor mange som har budsjetter til å kjøpe stands og hvor mange besøkende som stiller. I år var spenningen ekstra stor, med tanke på alle kuttene bransjen har vært gjennom.

– Med 40.000 oppsagte i oljeindustrien var vi veldig i tvil om hva vi kunne forvente.

Det sier OTD-sjef Helge Keilen.    

– Allerede har vi mellom 4.000 og 5.000 forhåndspåmeldte og det peker mot en oppslutning på nærmere 15.000 besøkende. Hva vi vet er at den tradisjonelle Octoberfesten som arrangeres i kveld har fulle hus med nærmere 1500 deltagere, så det er ikke helt nattsvart i bransjen, påpeker han,

Har kommet gjennom kriser før

For to år siden var OTD i Bergen også, da med over 500 utstillere og boom. I år er dette tallet noe over 250, noe Keilen er tilfreds med.

– Nedgangen i bransjen påvirker selvsagt alle, men vi har selv i dette kriseåret klart å samle over 250 utstillere. Vi satser på at de og mange flere blir med oss videre til OTD 2017 i oktober i Stavanger. For øvrig har jeg jobbet i oljebransjen siden 1982 og dette er fjerde krisen jeg opplever. Alle tidligere kriser har syntes umulig å komme opp igjen fra, men vi har klart det hver eneste gang.

– Hvordan oppfatter du leverandørenes forventninger til 2017?

– I vår årlige OTD oljebransjeundersøkelse, som offentliggjøres senere i dag, sier i hvert fall at de fleste tror bransjen er over det verste nå. Men det gjenstår selvsagt å se.

Statsministeren åpner og blir intervjuet

Årets OTD satser enda hardere på Tech Talks, hvor kjente aktører i og rundt oljenæringen blir intervjuet på scenen foran publikum. I år kommer både Statsminister Erna Solberg, administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, og Statoils konserndirektør for sikkerhet og drift Anders Opedal på denne delen.

– Vi starter med et intervju med statsminister Erna Solberg, og det gleder i hvert fall jeg meg til. Hun og hennes regjering får gode score i vår undersøkelse. Det er 600 påmeldte til denne seansen som altså foregår i Sotra Arena etter at statsministeren har åpnet årets OTD.

Mer om undersøkelsen

Nesten 95 prosent av leverandørene som har svart på OTD-undersøkelsen tror omsetningen vil være stabil eller øke til neste år.

Det viser den årlige bransjeundersøkelsen utført i forbindelse med oljemessen OTD, som åpner i Bergen i dag.

Kun 5,3 prosent av de spurte selskapene tror de selv må gjennomføre permitteringer eller oppsigelser neste år.

94,7 prosent tror på stabil eller økt omsetning i 2017, sammenlignet med i år.

Men 2016 er et tøft år for oljeleverandørene. 40 prosent av selskapene oppgir at de i løpet av 2016 vil ha foretatt foretatt permitteringer eller oppsigelser.

omsetning-U

80,7 prosent forventer at dette året gir stabil eller lavere omsetning enn fjoråret. Kun en femtedel melder om økt omsetning i inneværende år.

Et stort flertall svarer nei på om de tror oljeprisen igjen vil bikke 100 dollar fatet innen år 2020:

OTD-U oljepris

otd rigg

Flere i bedriften som leser Sysla Offshore? Alle som leser mer enn et par saker i uken vil snart måtte betale for tilgang til innholdet vårt. Hvis du ønsker et gunstig tilbud på bedriftsabonnement på Sysla så send oss en epost.

 

Siste nyheter fra nettverket